Hvorfor er det vigtigt …

Hvorfor er det vigtigt

at bruge sproget rigtigt?

 

Det er det, fordi selv små nuancer kan skabe store problemer. Det kan man blandt andet se på de gammelkendte eksempler med kommaplacering:

1) Herodes benådes ikke, Cerberus

Herodes benådes, ikke Cerberus

 

2) Vi skal spise, mormor.

Vi skal spise mormor

 

Eller hvad sker der hvis vi i farten glemmer et adverbium:

I like

cooking my family

and my pets.

 

4 thoughts

 1. En bred gruppe lingvister, psykologer og kriminologer har identificeret de danske ord, der med størst sandsynlighed fører til vold, aggression og psykisk sammenbrud.

  “Det er imperativt, at vi går i dialog på en inkluderende måde og dermed italesætter innovationsøkonomiens potentialer og værktøjer.”

  Denne sætning hørte 36-årige Daniel Bispelund som det sidste, inden det sortnede for hans øjne, og han med stor kraft kastede en projektor mod sin kollegas hoved. Daniel arbejdede i konsulentbranchen og var til et udviklingsmøde, hvor de ansatte ifølge oplægget skulle diskutere “genuin markedsføring og empatistyring”.
  Episoden resulterede i en betinget voldsdom og fyring, men ifølge en større gruppe eksperter kan Daniel ikke siges at være helt ansvarlig for sine handlinger.
  Burgerbolle øger endorfinniveau
  “Vores forskning viser, at ‘dialog’, ‘empati’ og ‘genuin’ er blandt de ti ord, der med størst sandsynlighed fører til vold,” forklarer lingvist Lennart Hansen, der sammen med en tværfaglig gruppe forskere, deriblandt psykologer, læger og kriminologer, har undersøgt over 7000 danskeres fysiske og psykiske reaktioner på hyppigt brugte ord i det danske sprog.
  (Forskere enige: Her er de ti mest øretæveindbydende ord
  23 marts, 2014 Indland, Kultur, Videnskab)

 2. If you’ve ever corrected someone’s grammar only to be told grammar doesn’t matter, here’s proof that person is wrong.
  Oakhurst Dairy in Maine just lost a multi-million dollar court case over an Oxford comma. For those who are unaware, the Oxford comma is the comma between the last two entries in a list of three or more items, like in the sentence, “Cows can be black, white, and brown.”
  Proponents find them to be helpful, practical and essential. Some style guides, including the AP Stylebook, say to leave them out. But Oakhurst Dairy probably wishes Maine’s labor laws included them.
  Some of the company’s milk truck drivers sued their employers because they thought they should have received overtime pay.
  Maine state law says employees are ineligible for overtime pay if they work in “the canning, processing, preserving, freezing, drying, marketing, storing, packing for shipment or distribution” of some food products.
  Drivers were able to successfully argue that the law exempted workers involved in packing for shipment or packing for distribution, rather than exempting both packers and distributors.
  The tiny missing punctuation mark will result in a payout — 75 drivers will get to split an estimated $10 million.
  (www.newsy.com, marts 2017)

 3. Der udgives en mængde litteratur om retorik, og i Retorik i talerstolen kan man lære fra de bedste:

  Retorik i talerstolen – 20 taler fra Retorikmagasinet

  Posted by Birte Strandby | jun 28, 2016 | 02. Faglitteratur, Pædagogik | 0 |

  20 meget forskellige taler fra RetorikMagasinet her ledsaget af analyse, fortolkning og diskussion. De første er Barack Obama og Mitt Romneys taler i foråret 2012 forud for præsidentvalget. Talerne er ikke specielt konkrete, men har blandt andet til formål at skabe afstand til modparten. Dette gør Romney ved at afslutte sin tale med kommentarer om de uindfriede håb og drømme, som Obama havde luftet ved præsidentvalget fire år tidligere. Forfatternes kommentarer afslører dog ikke, om denne jævnlige nedgøren af modkandidater har nogen positiv effekt for taleren.

  En del af talerne er politiske. Således er der dronning Elisabeth den førstes tale til tropperne ved Tilbury i 1558, umiddelbart før englænderne sendte Den spanske Armada til tælling – kendt for vendingen: … jeg har en kvindes svage og hjælpeløse legeme, men jeg har hjerte og mandsmod som en konge …

  I flere af talerne bruges gode metaforer, varieret gentagelse og en del andre stilfigurer, og nogle taler har en forbilledlig opbygning som det er tilfældet ved ’katastrofetaler’, såsom den norske statsminister Jens Stoltenbergs tale til den norske befolkning efter massakren på Utøya og Anders Fogh Rasmussens nytårstale 2005 kort efter tsunamien i Asien.

  John Cleese leverer en ekstraordinær tale ved mindehøjtideligheden for Monthy Python-kollegaen, Graham Chapman. Det er en tale, der i sit ordvalg rammer ind i en del tabuer, og der er anvendt gloser som man i de fleste forbindelser vil betragte som stødende, men som John Cleese selv siger, så ville Graham Chapman have værdsat de chokerende bemærkninger.

  Der er også en tale af Saddam Husseins, anderledes i sin anvendelse af dramatiske vendinger, og der udpluk fra rapperen Niarn, ligesom Ritt Bjerregaard og Ruth Evensens taler i forbindelse med nedrivningen af Ungdomshuset debatteres. Samlet er der mange udmærkede eksempler på interessant retorik og på nuancerne inden for overtalelse, begravelsestale og takketale.

  155 sider

  Retorikforlaget

  Udgivet: 2012

  http://www.bogvaegten.dk/retorik-i-talerstolen-20-taler-fra-retorikmagasinet/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *